Bedrijven hebben de keuze uit grofweg twee machtsstructuren, zegt bestuurder Bob Prince van Bridgewater Associates: democratie met één gelijke stem per persoon, of een dictatuur waarbij alle beslissingen van de top komen.
Maar bij Bridgewater, het grootste hedgefonds ter wereld, is er nog een derde optie.
Het fonds noemt dat “geloofwaardig gewogen besluitvorming” en weegt sommige stemmen daarbij zwaarder dan andere. Het is “waarschijnlijk de beste manier”, zegt Prince tegen Business Insider.
Bridgewater beheert 150 miljard dollar aan vermogen, en staat bekend om zijn ongebruikelijke cultuur van “radicale waarheid” en “radicale transparantie”. Het handboek “Principles”, dat door oprichter Ray Dalio is geschreven, is verplichte kost voor alle 1500 werknemers en dient als een soort grondwet voor het in Connecticut gevestigde bedrijf.
Iedere medewerker heeft een iPad van de zaak met gepatenteerde apps. Eén daarvan heet “Dots” en bevat een overzicht van collega’s en manieren om hun werkzaamheden te beoordelen.
In totaal kunnen meer dan honderd eigenschappen die beoordeeld worden, maar welke van toepassing zijn hangt af van de functie binnen het bedrijf. Zo zijn voor een investeerder andere eigenschappen van belang dan voor een personeelswerver.
Werknemers kunnen Dots gebruiken wanneer ze maar willen als ze een collega voor een specifieke actie willen prijzen of juist willen bekritiseren.
De tabel hieronder laat een aantal eigenschappen zien die in Dots zijn opgenomen.
Cijfers en toelichting
Als een medewerker een beoordeling wil geven, wordt gevraagd een bepaalde eigenschap een cijfer tussen de één en de tien te geven, waarbij een zeven voor gemiddeld staat. Daarna moeten ze een korte toelichting geven. De combinatie van het cijfer en toelichting staat bekend als "dots" en blijven permanent openbaar. Prince vertelt dat er zo'n 11.000 dots aan zijn naam zijn verbonden.
Prince legt uit hij niet verwacht dat zijn werknemers in elke categorie een tien haalt. Hij wil wel dat ze duidelijk sterke punten en specifieke competenties hebben zodat er goede teams samengesteld kunnen worden. Vergelijkbaar met hoe een basketbalteam bestaat uit spelers met elkaar aanvullende talenten.
Elke werknemer krijgt op die manier een openbaar profiel, dat is gebaseerd op de beoordelingen in Dots, maar ook op prestatiebeoordelingen van leidinggevenden, onderzoeken, tests en voortdurende feedback.
Het profiel is vergelijkbaar met de in de beoordelingen van spelers in de Amerikaanse basketbal-competitie NBA. In de profielen staat een cijferlijst voor verschillende eigenschappen, net als in het basketbal het gemiddeld aantal punten van een speler wordt weergegeven en een korte omschrijving van hun carrière.
Radicale transparantie
Die profielen met cijferlijsten worden vervolgens ingebracht in vergaderingen waar beslissingen worden genomen. Werknemers kunnen met hun iPads stemmen over bepaalde keuzes en in het systeem van "geloofwaardig gewogen besluitvorming" hangt de waarde van elke stem af van het profiel van die persoon en de aard van de vraag.
"De geloofwaardigheid van iemand is altijd relevant", zegt Prince. "In een vergadering is van belang op welke manier iemand bijdraagt aan een discussie, en hoe iemand omgaat met eigenbelang in een discussie en de beslissing die wordt genomen." De benadering past in een systeem waarbij vergaderingen worden opgenomen met audio-recorders of camera's en waar die kunnen worden gebruikt bij management-trainingen. De cultuur van radicale waarheid en radicale transparantie die oprichter Dalio heeft opgebouwd is veeleisend en niet voor iedereen geschikt. Daarom stapt ook dertig procent van de medewerkers binnen twee jaar weer op.
Anderen zijn juist enthousiast over het systeem. Zo zei een voormalig werknemer vorig jaar in een gesprek over de management-trainingen: "Als je tekent voor Bridgewater dan teken je ook om soms op je ongelijk te worden gewezen en daar aan te willen werken."
In een interview met Business Insider topman Henry Blodget in december zei Dalio dat zijn radicale waarheid en transparantie "ongelooflijk goed werkt".
"Ik wil dat iedereen weet wat de kennis van een bepaalde collega over een onderwerp is, en dat we de verschillen kunnen gebruiken en we uiteindelijk mensen met meer kennis meer gewicht kunnen toekennen bij het nemen van beslissingen", zei Dalio. Hij gaf wel toe dat het proces niet perfect is.